18.05.2013 12:26

Dornova metoda

Dornova metoda pomáhá od bolesti, navrací obratle do původní polohy

DORNOVA METODA se zaměřuje výhradně na kosterní soustavu a systematicky napravuje jednotlivé obratle. „Málokdo má ponětí o technikách, které používáme,” říká terapeut Egon Reiter.

DORNOVA METODA se zaměřuje výhradně na kosterní soustavu a systematicky napravuje jednotlivé obratle. „Málokdo má ponětí o technikách, které používáme,” říká terapeut Egon Reiter. Autor: Deník/Milan Hloušek

9.3.2013 06:25

Není nad to, když člověk může ráno vyskočit čile z postele, cítí se odpočatě, nesužuje ho žádná bolest a má plno energie. Ne každý má však takové štěstí, že je zcela zdráv a fit. Pokud někoho ustavičně bolí záda, hlava nebo třeba kolena, měl by s tím určitě něco dělat a nenechávat se bolestí zbytečně mučit.

 
 
 

Bývá zvykem, že akutní potíže lidé přechází, čekají, až samy přejdou, nebo sáhnou po pilulce. Přitom by raději měli nejprve zjistit, co je příčinou jejich problému, a pak zvolit nejjednodušší způsob, jak se ho zbavit.

Deník vám nyní představuje takzvanou Dornovu metodu, kterou lidé dnes využívají jako prevenci pohybových potíží. Jedná se o velmi jemnou manuální terapii, jež dokáže vrátit obratle a klouby do jejich původní přirozené polohy. Podle terapeuta Egona Reitera lze pak cítit okamžitou úlevu. I to je však individuální. Někdy nastává úleva ihned, jindy již po dvou ošetřeních. „Metoda je velmi účinná při právě začínajících bolestech nebo při bolestech, které přechází v chronické," uvedl Reiter.

„Například jednou k nám přišel dřevorubec a během deseti minut jsem mu srovnal všechny možné klouby a on se okamžitě cítil dobře. Neměl je totiž zatuhlé, ale potíže mu vznikly náhlou silnou fyzickou prací," pověděl terapeut. V těžkých případech se však požadovaný efekt nápravy může dostavit až za několik měsíců. K tomu, aby byly účinky trvalé, je pak navíc nutné odstranit nesprávné pohybové návyky.

Příčinou nesprávných poloh obratlů mohou být fyzické potíže, jako je například rozdílná délka končetin, zkrácení svalů, výrony způsobené nehodami, nebo vnější vlivy – mezi ně patří zejména nerovnoměrná zátěž při práci či sportu.

Existují tři kategorie činností, které mají své specifické potíže. Jsou to kancelářská práce, sport a těžká fyzická práce. „Lidé, co pracují v kanceláři, mívají potíže s rameny, krkem a krční páteří. Pak se to přenáší dál na záda a ještě později na kříž, kde se vytváří silná lordóza. U sportovců se jedná většinou o zátěž, která je nerovnoměrná. Například hokejista se vytvarovává do zcela jiné polohy než kancelářští pracovníci. Ti se hrbí, ale hokejista se naklání pořád do strany. Těžce pracující jsou naopak zničeni z trhaných a rozmanitých pohybů. Takový číšník v restauraci si nakládá zátěž na jednu ruku a pak se různě vytáčí, když prochází kolem stolů. Zase automechanik, co používá páky a utahuje šrouby, tak si občas dislokuje nějaké klouby," vysvětlil Reiter.

Pro koho je metoda vhodná

Dornova metoda je vhodná, pokud člověk trpí například skoliózou, bolestmi zad, kyčlí, kolen nebo ho sužuje takzvaný tenisový loket. „Pokud bychom měli vyjmenovávat, na co všechno pomáhá, tak by to nebralo konce. Já říkám, že zabírá na všechno. Princip masáží je totiž ten, že se má uvolňovat a prokrvovat tělo. Nejde však jen o uvolňování svalových bloků, ale také lymfatických cest. Řekněte mi, na jakou potíž nemá vliv krevní oběh? Nic takového neexistuje," prohlásil.

Metoda se provádí spoluúčastí ošetřované osoby přirozeným a volným pohybem. Terapeut používá jemný tlak palců nebo celé ruky. Všechny pohyby jsou volné a přirozené, člověk se nemusí bát prudkých a násilných pohybů. Metoda je také bezbolestná. Odborník nejprve zjistí v případě páteře, jakým směrem je obratel vychýlen, a ošetřovaná osoba pohybuje protější nohou nebo rukou dopředu a dozadu. Terapeut vytváří protitlak na ošetřovaný obratel, který se sám vrátí na přirozené místo. „Na závěr je možné vypracovat seznam vhodných cviků, jež mohou lidé sami provádět doma," uvedl Reiter.

Preventivní využití

Současně poznamenal, že nejrozumnější využití Dornovy metody je v případě, že se na ni jde preventivně. Nic nemusí bolet, a přesto mohou být záda křivá, pánev nahnutá či ramena různě vysoká. Obratle v nesprávné poloze však utlačují nerv, jenž sbírá a dodává informace z orgánů. Pak je jen otázkou času, kdy začnou nepřehlédnutelně zlobit. „Jako u každé jiné poruchy, i zde platí, že čím déle trvá, tím narůstají potíže a hůře se jich zbavuje," zdůraznil terapeut. „Jsou lidé, kteří už odmítají brát prášky na bolesti, protože vědí, že tato cesta nikam nevede, a raději vyhledávají metody, co jdou přímo k příčinám jejich potíží," podotkl.

Mnohdy se člověk sám od sebe rozhodne, že bolest zažene nějakým cvičením. „V tomto ohledu mám zkušenost, že když lidé začnou cvičit, že je něco bolí, tak většinou cvičí špatně. Řešit něco ve stadiu, kdy něco bolí, je pozdě. Lepší je sledovat si preventivně svoji schopnost pohyblivosti. Když se snižuje, tak je to varování, že se s tělem něco děje. A když už bolest přijde, tak by člověk měl vyhledat pomoc odborníka," doplnil Reiter. Jeho služeb mohou zájemci využít například v Kraslicích, kde společně s manželkou provozuje masérské studio.

 

Autor: Milan Hloušek

—————

Zpět


Kontakt

Mgr. Pavlína Kvasničková

Plaňava 418
Štramberk
74266


777657673